Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
mięso mielone
0,5 kg -
kapusta pekińska
1/4 główki -
bułka czerstwa
1 sztuka -
przyprawa kebab- gyros Prymat
1 łyżeczka -
ketchup pikantny
1 łyżka -
jajko
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżki -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
olej do smażenia
Sos pomidorowy
-
woda
0,5 l -
kostka rosołowa
1 kostka -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
mąka pszenna
2 łyżki -
śmietana
1 łyżka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Papryka słodka mielona Prymat
1 szczypta -
cukier
1 szczypta
Sposób przygotowania
Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Chwilę gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko gotujemy chwilę. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka i energicznie mieszamy (dla pewności możemy najpierw śmietanę z mąką przelać przez sitko i dopiero wtedy wlać do rondelka). Gotujemy 2-3 minuty, często mieszając.
Kotlety podajemy polane sosem.
Ja dałam do nich gotowane ziemniaczki i surówkę z jabłka i ogórka.![]()
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się