Kotlety mielone z kapustą pekińską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • kapusta pekińska

    1/4 główki
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    1 łyżeczka
  • ketchup pikantny

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy

  • woda

    0,5 l
  • kostka rosołowa

    1 kostka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone mieszamy z przyprawą kebab-gyros, odciśniętą bułeczką, jajkiem i ketchupem. Dodajemy trochę soli i pieprzu, i dobrze wyrabiamy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej. Mieszamy. Gdy masa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.
Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Chwilę gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko gotujemy chwilę. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka i energicznie mieszamy (dla pewności możemy najpierw śmietanę z mąką przelać przez sitko i dopiero wtedy wlać do rondelka). Gotujemy 2-3 minuty, często mieszając.
Kotlety podajemy polane sosem.
Natalija
Ja dałam do nich gotowane ziemniaczki i surówkę z jabłka i ogórka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 26.01.2015 14:12
muszą być pyszne
Futka 14.10.2014 13:31
Wspaniałe kotleciki! :)
Jagódka77 11.10.2014 15:35
ciekawy pomysł na fajne danie
Róża1 06.10.2014 20:26
przepyszne kotleciki :-)
Zdzisław 06.10.2014 18:54
dla mnie jest to smaczne,syte danie
nogawkuchni 06.10.2014 16:44
Zdecydowanie coś dla mnie,bardzo lubię kotlety z dodatkiem pekińskiej,pysznie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat