Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z kapustą pekińską

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
jajko 2 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyż.
przyprawa w płynie 1 łyżecz.
bulion 1 szkl.
koncentrat pomidorowy 3 łyż.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl.
kapusta pekińska 1 mała główka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z kapustą pekińską

Kroki postępowania

1
Kapustę pekińską drobno szatkuję, przekładam do miski z mięsem mielonym. Dodaję jajka, bułkę tartą, doprawiam do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie maggi. Dokładnie wyrabiam na w miarę jednolitą masę, w razie czego dosypuję więcej bułki tartej.
Krok 1 - Kotlety mielone z kapustą pekińską foto
2
Z masy lepię kotleciki, mnie wystarczyło masy na 10 sztuk. Następnie obtaczam każdy kotlet w bułce tartej i kładę na rozgrzany olej na patelnie i smażę z każdej strony na ciemnozłoty kolor. Usmażone kotlety przekładam do garnka z bulionem i przecierem. Duszę na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny, aż kapusta w środku kotletów zmięknie.
Krok 2 - Kotlety mielone z kapustą pekińską foto
3
Kotleciki podaję z sosem pomidorowym, który można przygotować na bazie sosu powstałego z duszenia kotletów. Wystarczy dodać do bulionu przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy.
Krok 3 - Kotlety mielone z kapustą pekińską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak