Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z kaparami i lubczykiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 500 g
mięso wołowe bez kości 500 g
kapary 2 łyżki
jajko duże
lubczyk świeży do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ząbek czosnku
olej rzepakowy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Do oleju rzepakowego warto dodać kilka łyżek oliwy, co nada kotletom charakterystycznego włoskiego posmaku. *Masę mięsną można wzbogacić garścią drobniutko startego parmezanu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z kaparami i lubczykiem

Mięso zmielić przez dość grube sitko i wbić do niego całe jajko. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, drobniutko posiekane kaparki osączone z zalewy oraz listki lubczyku. Masę doprawić solą morską i pieprzem, po czym dobrze wyrobić dolewając kilka łyżek wody. Całość zagęścić niewielką ilością bułki tartej. Odstawić do lodówki na godzinę.
Z masy formować dowolnej wielkości kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.01.2016 20:16
na pewno są bardzo smaczne, nigdy nie dodawałam lubczyku do kotletów a bardzo lubię w potrawach, zacznę dodawać
Habibi 23.01.2016 08:32
Uwielbiam lubczyk i kaparki, dlatego dla mnie były super ;)
Babeczka35 23.01.2016 07:52
Muszą być pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak