Kotlety mielone z gęsi w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bardzo smaczne danie z niecodziennym składnikiem w postaci gęsiny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • gęsie udka

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • cebule

    2 sztuki
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • bulion drobiowy

    50 mililitrów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • pieczarki

    500 gramów
  • śmietanka 36%

    500 mililitrów
  • lubczyk suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem ze skórą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku i cebulę (1 sztuka), wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, wyrabiamy masę lekko podlewając rosołem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z mięsa formujemy kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju.

Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietankę, wsypujemy lubczyk, dodajemy kotlety i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 17:41
Dodanie lubczyku do sosu pieczarkowego to dobry pomysł - do wypróbowania.
Babeczka35 27.01.2019 19:04
Pyszna propozycja :) Mniam :)
bietka 22.01.2019 10:12
Smakowity obiadek , z chęcią zjadłabym taki : )
Bożena Matuszczyk 22.01.2019 10:12
Pyszne i kuszące danie, jeszcze nie robiłam kotletów mielonych z gęsiny. Na pewno smakują wybornie, a do tego ten sosik z pieczarek.Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat