Kotlety mielone z dynią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    400 g
  • pietruszka

    1/2 pęczek
  • pestki dyni

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • ser żółty

    50 g
  • mięso mielone wołowe

    400 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię ucieramy na tarce. Pietruszkę drobno kroimy, kilka gałązek zostawiamy na później. Pestki dyni prażymy na patelni bez tłuszczu. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce. Mięso, bułkę tartą, żółtka, pietruszkę, ziarna dyni, cebulę, czosnek i oczywiście dynię mieszamy ze sobą. Solimy i pieprzymy do smaku. Formujemy około 12 klopsików. Rozgrzewamy olej na patelnii, smażymy około 10 minut. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ziemniaczkami ozdabiając całość pozostałą pietruszką i ziarnami dyni. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 14.12.2010 11:29
Doskonały pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat