Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z dorsza
Kroki postępowania
Kupiłam u rybaków kawałki dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych.
Jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem z cebulą dobrze zmiksować w pojemniku blendera.
Przełożyć rybę do miski, dodać cebulę pokrojoną drobno, posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz biały, jajko, tartą bułkę.
Dobrze wszystko wyrobić i odstawić na 30 minut, bułka tarta napęcznieje i masa będzie zwarta.
Formować dłonią posmarowaną olejem - nie klei się do rąk - kotlety mielone i obsypać je mąką.
Na bardzo gorącym oleju smażyć z obu stron rumiane kotlety.
Usmażone kotlety dać wszystkie na patelnię i pod przykryciem dusić z 5 minut - będą puszyste i delikatne.
Można podać na obiad z kapustą kiszoną z ziemniakami lub do pieczywa na kolację. Smacznego!