Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone wołowe z kukurydzą i marynowanymi pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec wołowy 0,5 kg (bez kości)
pieczarki marynowane 18 sztuk
kukurydza konserwowa 100 g
jajko 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sos tariyaki 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka+ 2-3 do panierowania
musztarda 1 łyżeczka
pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone wołowe z kukurydzą i marynowanymi pieczarkami

1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę i mielimy. Wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę, jajko, sos teriyaki, łyżkę bułki tartej, musztardę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie, lecz delikatnie mieszamy ręką na gładką masę, tak by ziarna kukurydzy pozostały w całości.

2. Z masy formujemy kotlety (około 6 sztuk), spłaszczamy w dłoni i układamy po 3 pieczarki. Zagniatamy kotlet i panierujemy w bułce tartej.

3. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po 7-8 minut z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 30.06.2016 12:43
wspaniałe kotleciki
adelajda 30.06.2016 10:47
ciekawy przepis :)
gosia56 29.06.2016 11:01
pyszne kotlety;)
agnieszka214 28.06.2016 10:16
bardzo apetycznie wyglada
Aleksandra/Olcia 27.06.2016 18:23
pycha mniam
Babeczka35 27.06.2016 18:08
Pyszne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak