KOTLETY MIELONE W SOSIE GRZYBOWYM

KOTLETY MIELONE W SOSIE GRZYBOWYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kotlety

  • mięso mielone

    40 dag
  • sól

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

  • majeranek

  • koperek

    pęczek
  • jajko

  • bułka tarta

    2 łyż. + do panierowania
  • bułka namoczona w mleku

    1/2, odciśnięta
  • olej

Składniki na sos

  • grzyby suszone

    25 g, u mnie 15 g maślaków i 10 g borowików
  • cebula

    mała
  • natka pietruszki

    garść posiekanej
  • sos

    ciemny sos uniwersalny Łowicz
  • sól

  • cukier

    większa łyżeczka
  • masło

    łyżka
  • liście laurowe

    2
  • ziele angielskie

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie łączę z jajkiem, bułką, bułką tartą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formuję niezbyt duże kotlety, obsmażam na oleju aż będą rumiane, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Wcześniej namoczone grzyby przekładam na sitko (wodę z nich odlewam do naczynia), obmywam i osuszam.
Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle wraz z grzybami.
Kiedy cebula się zeszkli na patelnię wkładam mięso, całość zalewam sosem i wodą z grzybów. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i cukier.
Mięso gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby doprawiam do smaku, na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

19.09.2017 13:07
Bardzo mi miło. :)

w mojej kuchni

19.09.2017 11:54
taki obiad można zjeść ze smakiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat