Kotlety mielone w botwinie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    1/2 kg
  • przyprawa do zup w płynie

    4 łyżki
  • czosnek granulowany

    2 łyżeczki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • pieprz do smaku

  • curry

    1 szczypta
  • botwina liście

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlety mielone w botwinie foto
Do mięsa mielonego (można dać np. szynkę lub łopatkę) dodać jajko, pieprz, czosnek granulowany, curry, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Kotlety mielone w botwinie foto
Botwinę umyć, lekko osuszyć. Odciąć jej liście (łodygi i korzeń wykorzystać do innej potrawy). Na dwóch kawałkach folii aluminiowej ułożyć liście botwiny, jeden obok drugiego.
Krok 3 - Kotlety mielone w botwinie foto
Mięsną masę podzielić na 2 części. Każdą uformować w podłużny, duży kotlet i ułożyć na liściach botwiny.
Krok 4 - Kotlety mielone w botwinie foto
Przy pomocy folii otoczyć mięso liśćmi botwiny i zawinąć w folię.
Krok 5 - Kotlety mielone w botwinie foto
Folię mocno ponakłuwać nożem. Zawinięte w folię kotlety ułożyć w garnku do gotowania na parze.
Krok 6 - Kotlety mielone w botwinie foto
Gotować na parze ok. 30 minut. Ugotowane kotlety odwinąć z folii i podzielić na porcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela/bella81 12.02.2013 09:24
za niecałe pół roku wypróbuję ;)
pacpaw 08.01.2013 14:31
świetny pomysł. Prawie jak gołąbki w botwince. Jak widać botwinka to nie tylko barszcz czy chłodnik
Sroczka 27.08.2012 21:38
Pięknie podana, zdrowa potrawa.
Weronika_eM 10.07.2012 22:02
bardzo pomysłowe
Ankha 20.06.2012 22:32
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat