Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g
bułka czerstwa 1 szt
woda
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka + do obtaczania
majeranek 1 łyżeczka
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone

Bułkę namaczamy w wodzie, a kiedy zmięknie, dokładnie odciskamy wodę. Mięso mielone mieszamy z bułką. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do masy wbijamy jajko i dodajemy łyżkę bułki tartej, po czym dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Bierzemy do rąk małe porcje mięsa i formujemy z nich kotlety. Obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu.

Ja podaję kotlety mielone najczęściej z ziemniakami i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 17.08.2013 04:45
pyszne :-) kotleciki
Karolina92 23.01.2013 12:02
przepyszne:) ja tez lubie domowe jedzenie :)
Alex_M 23.01.2013 11:58
najlepsze to co domowe ;)
Zdzisław 23.01.2013 11:51
smaczny obiad
gosia56 23.01.2013 11:46
napewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak