Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe mielone 800 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
majeranek do smaku
oregano do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
bułka czerstwa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone

Bułkę namoczyć w bulionie i dokładnie odcisnąć.

Mięso pokroić i zmielić, wymieszać, wbić jajo, dodać odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć, aż będą ładnie zarumienione i całkiem pozbawione surowizny (w środku).

Kotlety są pyszne z zmieniaczkami i marynowanymi buraczkami (również na zdjęciu), to wiadomo, ale ja najbardziej lubię je następnego dnia, na zimno, na świeżej bułeczce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak