Kotlety mielone

Kotlety mielone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe mielone

    800 gram
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w bulionie i dokładnie odcisnąć.

Mięso pokroić i zmielić, wymieszać, wbić jajo, dodać odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć, aż będą ładnie zarumienione i całkiem pozbawione surowizny (w środku).

Kotlety są pyszne z zmieniaczkami i marynowanymi buraczkami (również na zdjęciu), to wiadomo, ale ja najbardziej lubię je następnego dnia, na zimno, na świeżej bułeczce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat