Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jaśminowe
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Ryż jaśminowy płuczemy i moczymy około 10 minut w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy i wrzucamy do gotującego się bulionu z dodatkiem rozmarynu. Ryż gotujemy go około 13 - 15 minut, odcedzamy i studzimy.
KROK 2. Pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na maśle i dodajemy ją do ryżu wraz z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, kurkumą i bułką tartą (dodajemy około 3 łyżek, ale najlepiej zobaczyć czy masa nie jest zbyt rzadka) - dokładnie mieszamy. Masę ryżową doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
KROK 3. Kotlety jaśminowe smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po smażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotlety podajemy jako samodzielnie danie z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.
Życzę smacznego! :)