Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

kotlety

  • jajko ugotowane na twardo

    5 szt
  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • ser żółty

    1 łyżka
  • szczypiorek

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/4 łyżeczki

sos

  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    250 g
  • śmietana 30%

    250 ml
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, śmietanę, starty ser,
posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kotlet obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej i smażyć na małym ogniu.

Sos
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka,
dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Chwilkę smażyć i podawać z gorącymi kotlecikami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 17.03.2015 21:21
Bardzo smacznie:)
w mojej kuchni 17.03.2015 13:14
pyszne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat