Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety grzybowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 2-3 łyżki
cebula 1 szt
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
borowiki 400 g
podgrzybki 400 g
bułka czerstwa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety grzybowe

Kroki postępowania

1
Oczyszczone grzyby posiekać i udusić z posiekana cebula na 2 łyzkach oliwy. Dusic pod przykryciem. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki wody i odparować.

Ja użyłam mrożonych grzybów więc trzeba było odparować nadmiar wody.

Czerstą bułke namoczyć w mleku. Odcisnąć i razem z grzybami zmielic w maszynce do mięsa lub wrzucić do rozdrabniacza.
Krok 1 - Kotlety grzybowe foto
2
Do rozdrobnionych grzybów dodać jajko, doprawić solą i pieprzem (można dodać drobno posiekaną pietruszkę). Wzmieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
Krok 2 - Kotlety grzybowe foto
3
Formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 3 - Kotlety grzybowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 13.01.2014 21:57
smaczne kotleciki
irenka 13.01.2014 20:39
przepyszne kotlety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak