Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety gryczano - grzybowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 300 g
grzyby leśne 1 kg
cebula 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
jaja 2 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety gryczano - grzybowe

Kroki postępowania

1
Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Obgotowane grzyby odcedzamy z wody i wrzucamy na patelnię razem z pokrojoną cebulą i smażymy na oleju aż całkowicie odparują wodę. Solimy i pieprzymy dosyć mocno. Po wystudzeniu mielimy na średnim sitku w maszynce i łączymy z kaszą. Dodajemy jajka, tartą bułkę oraz przyprawy i dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Można dosypać bułki, gdyby była za rzadka.
Krok 1 - Kotlety gryczano - grzybowe foto
2
Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy na rumiano z dwóch stron.
Krok 2 - Kotlety gryczano - grzybowe foto
3
Kotlety podajemy do obiadu, lub jako zimną przekąskę do chleba.
Krok 3 - Kotlety gryczano - grzybowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 29.03.2015 22:21
wyglądają smacznie
Kuchenka 03.03.2014 10:19
coś dla mnie
Janina 19.02.2014 18:02
Smaczne i zdrowe kotlety;)
Paolcia 19.02.2014 15:20
smacznie wyglądają :)
Jusiaa 19.02.2014 14:14
Wypróbuje :)
norweska20 19.02.2014 13:58
smaczne i zdrowe
gosia1988 19.02.2014 13:41
takich jeszcze nie jadłam - muszę wypróbować
Pyszota 19.02.2014 13:23
fajne oryginalne kotlety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak