Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety drobiowe z bulgurem i fetą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser feta 100 g
bakłażan 1 szt (mały)
oregano 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
bulgur 2-3 łyżki
mięso mielone drobiowe 500 g
pieczarki 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
jajko 1 szt
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety drobiowe z bulgurem i fetą

Miąższ z bakłażana i fetę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski ,dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą ,pieprzem ,oregano.
Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem gotujemy kilka minut ,odstawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu dodajemy do bakłażana i fety razem z mięsem mielonym ,startymi pieczarkami ,bułką tartą (w razie potrzeby zwiększamy ilość bułki tartej) ,posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.04.2015 20:25
ale to chyba nie każda. kupiłam ostatnio bulgur i jest napisane by gotować 10 minut...
R'n'G Kitchen 10.04.2015 18:21
Zgadza się ,ale tym razem postanowiliśmy przyśpieszyć efekt.
IZABELA29 10.04.2015 16:02
fajne kotleciki
Ewelina1991 10.04.2015 15:56
pyszne mięsko
Agnieszka-87-25 10.04.2015 15:16
pyszność :))
Stenka 10.04.2015 15:01
Drobna kasza bulgur nie wymaga gotowania, wystarczy ją zlać wrzącą wodą i wymieszać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak