Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety cielęce w sosie cebulowo-czosnkowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Czasami ciężko zadowolić rodzinę jakimś „wytwornym” daniem. Nie jest to danie na co dzień, wiadomo. Kasa też jest ważna. Czasami warto zaszaleć. Nie pożałujecie.

Składniki:

Kotlety:

cielęcina 500 gramów
kajzerka 2 sztuki
jajko 3 sztuki
masło 82% 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mleko 3,2% 500 mililitrów

Sos:

cebula 2 sztuki
czosnek 1 główka
wrzątek 600 mililitrów
masło klarowane 1 łyżka
skrobia kukurydziana 1 łyżka
woda zimna 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety cielęce w sosie cebulowo-czosnkowym

Cielęcinę namoczymy w mleku przez dwie godziny. Po tym czasie płuczemy, mielimy.

Kajzerki rwiemy, moczymy w mleku (usuwamy twardsze części). Odciskamy.

Łyżkę masła ucieramy z dwoma żółtkami na gładko. Dodajemy namoczoną bułkę. Wyrabiamy do uzyskania pulchnej masy.

Dodajemy mięso i znowu dokładnie mieszamy i solimy.

Formujemy kotlety w kształcie krokietów. Obtaczamy je w bułce tartej, potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.

Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.

Cebule i czosnek siekamy, smażymy na maśle, zalewamy bulionem. Zagotowujemy, blendujemy. Przecieramy.

Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do sosu, mieszamy.

Wrzucamy kotlety, zagotowujemy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak