Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety cielęce

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kotlety cielęce - palce lizać ;)

Składniki:

Składniki:

cielęcina 500 gramów
jajko 2 sztuki
masło klarowane 200 gramów
mąka 80 gramów
mąka 6 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety cielęce

Cielęcinę rozbiłem najpierw je po nacinając (brzegi). Grubość pożądana 3-4 mm.
Tak rozbite kotlety panierowałem w mące, jajku i bułce tartej. Przed panierowaniem osuszyłem płaty cielęciny papierowym ręcznikiem, posoliłem je. Po panierowaniu warto strząsnąć z kotletów nadmiar mąki i bułki (zbyt gruba panierka to zbędne kalorie). Na koniec docisnąłem panierkę dłonią, aby drobinki bułki nie osypywały się na patelnię.
Na patelnię wlałem oliwę w ilości takiej, aby kotlety pływały w nim. Jak tłuszcz rozgrzał się, przyrumieniłem kotlety z obu stron po 5 min. Zmniejszyłem ogień, położyłem na każdym plasterek masła, przykryłem patelnię, zostawiając szparkę. Po 5 minutach przewróciłem kotlety, przykryłem aby doszły, następne 5 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak