Kotlety a'la gołąbki

Kotlety a'la gołąbki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    0,5 kg
  • mięso mielone indycze

    0,5 kg
  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • ryż

    1 szklanka
  • jajko

    3 szt
  • otręby

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • pszenne zarodki

    1 szklanka
  • sól i pieprz

  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Poszatkowaną kapustę solimy, pozostawiamy na jakiś czas, a następnie odciskamy z soku. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Z gotowej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w macę, a następnie w jajku i zarodkach pszennych. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KuchniaMagdaLeny 28.11.2016 22:41
Dziękuje :)
Ewelina1991 27.11.2016 10:01
fajny przepis
Wafelek2601 27.11.2016 09:46
Ciekawy przepis
Wiesława1 27.11.2016 09:06
Świetna propozycja
bertpvd 26.11.2016 23:45
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat