Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety a'la gołąbki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 0,5 kg
mięso mielone indycze 0,5 kg
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
ryż 1 szklanka
jajko 3 szt
otręby 3 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
pszenne zarodki 1 szklanka
sól i pieprz
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety a'la gołąbki

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Poszatkowaną kapustę solimy, pozostawiamy na jakiś czas, a następnie odciskamy z soku. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Z gotowej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w macę, a następnie w jajku i zarodkach pszennych. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 28.11.2016 22:41
Dziękuje :)
Ewelina1991 27.11.2016 10:01
fajny przepis
Wafelek2601 27.11.2016 09:46
Ciekawy przepis
Wiesława1 27.11.2016 09:06
Świetna propozycja
bertpvd 26.11.2016 23:45
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak