Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet schabowy z kosteczką

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotlety są doskonałe na obiad, albo do pieczywa na zimno, (wycinamy wtedy kosteczkę po usmażeniu) np. do pracy, lub w podróż. Smaczny, kruchy, soczysty. SMACZNEGO!!!

Składniki:

schab z kością 4 sztuki
jajko 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 0.5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1.5 szklanki
smalec 0.5 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy z kosteczką

Kotlety schabowe rozbić w woreczku (nie pryska i nie szarpie mięsa) tłuczkiem.

Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą czosnkową i pieprzem.

Kotlety włożyć do jajek, dobrze je namoczyć i zostawić na 15 minut.

Tartą bułkę wsypać do worka foliowego (ten sposób obtaczania nie brudzi talerza, nie rozsypuje się po blacie, wyrzucamy worek do śmieci bez mycia talerza).

Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć na bardzo gorącym smalcu (na smalcu smażone kotlety są najlepsze w smaku) na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.02.2019 17:44
Jak ja dawno nie widziałam w sprzedaży schabu s kością.......dobre takie kotleciki.
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 10:09
Taki schabowy zz kosteczką to mój mąż by mógł co dzień maszkecić czyli zjadać i by mu się nie zznudził.ha ha.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak