Kotlet schabowy z kosteczką

Kotlet schabowy z kosteczką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kotlety są doskonałe na obiad, albo do pieczywa na zimno, (wycinamy wtedy kosteczkę po usmażeniu) np. do pracy, lub w podróż. Smaczny, kruchy, soczysty. SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab z kością

    4 sztuki
  • jajko

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1.5 szklanki
  • smalec

    0.5 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety schabowe rozbić w woreczku (nie pryska i nie szarpie mięsa) tłuczkiem.

Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą czosnkową i pieprzem.

Kotlety włożyć do jajek, dobrze je namoczyć i zostawić na 15 minut.

Tartą bułkę wsypać do worka foliowego (ten sposób obtaczania nie brudzi talerza, nie rozsypuje się po blacie, wyrzucamy worek do śmieci bez mycia talerza).

Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć na bardzo gorącym smalcu (na smalcu smażone kotlety są najlepsze w smaku) na rumiano.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 07.02.2019 17:44
Jak ja dawno nie widziałam w sprzedaży schabu s kością.......dobre takie kotleciki.
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 10:09
Taki schabowy zz kosteczką to mój mąż by mógł co dzień maszkecić czyli zjadać i by mu się nie zznudził.ha ha.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat