Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kotlet schabowy z kością z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką

Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Kotlet schabowy to nasze dobro narodowe! Polacy kochają schabowe - szczególnie z kością i szczególnie, gdy jeden kotlet zajmuje więcej miejsca niż największy talerz, jaki posiadacie w kuchni. Jego sekretem jest idealne doprawienie i smażenie. Koniecznie zobaczcie przepis na najlepszego schabowego z ziemniaczkami i sałatką. 

Składniki:

Składniki na najlepsze kotlety schabowe:

schab z kością
4 porcje
małe ziemniaki
1 kg
mix sałat
1 opakowanie
pomidorki koktajlowe
garść
ogórek
1 sztuka
ser feta
1/2-1 kostka
Przyprawa do kotleta schabowego Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
oliwa
masło klarowane
do smażenia kotletów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat
bułka tarta
jajko
mąka

Składniki na sos do sałatki:

oliwa
50 ml
roztarte ząbki czosnku
1 ząbek
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
miód
2 łyżeczki
sok z połowy cytryny
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy z kością z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką

Klasyczny kotlet schabowy z ziemniaczkami i sałatką to prawdziwy domowy klasyk, który nigdy się nie nudzi! Soczysty, panierowany schabowy, chrupiące ziemniaczki i świeża sałatka to połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Idealny pomysł na rodzinny obiad w tradycyjnym stylu! By schabowy wyszedł idealny, musicie jednak pamiętać o kilku podstawowych kwestiach, jak:

  • DOPRAWIENIE! Jeśli dotychczas doprawialiście kotlety schabowe solą i pieprzem - nic w tym złego! Jednak by osiągnąć głęboki i wyjątkowy smak schabowych - koniecznie doprawcie je Przyprawą do kotleta schabowego Prymat. 
  • DODATKI. Do ulubionych schabowych wybierzcie ulubione dodatki w postaci pieczonych ziemniaczków doprawionych Przyprawą do ziemniaków Prymat, a także sałatki czy mizerii. 
  • WYBORZE SCHABU Z KOŚCIĄ. Kotlety schabowe z kością mają wyjątkowy smak i aromat. Kość nadaje im głębi.
  • DOKŁADNYM "ROZBICIU" MIĘSA. Dzięki dokładnemu rozbiciu struktura mięsa po usmażeniu staje się krucha i delikatna, a panierka z bułki tartej wspaniale podkreśla tę kruchość.

Kroki przygotowania:

1

 Schab kroimy na kotlety z 1 kością - w zależności ile porcji potrzebujcie, tyle kawałków schabu pokrójcie. Często w w dziale mięsnym przy zakupie schabu, możecie poprosić o "utłuczenie" każdego kawałka. Ma to zastosowanie przy kawałku schabu bez kości. Po pokrojeniu schabu rozbijamy tłuczkiem cienko również przy kości. Doprawiamy solą i Przyprawą do kotleta schabowego Prymat

2

Ziemniaki myjemy, polewamy oliwą i doprawiamy porządnie solą i przyprawą do ziemniaków. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni do miękkości we frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku 

 

3

Rozkłócone jajka i bułkę tartą doprawiamy solą i pieprzem (oczywiście w osobnych talerzach).

4

Doprawiony schab obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym z odrobiną oleju na złoty kolor.

5

Składniki na sałatkę kroimy wkładamy do miski i polewamy sosem.

Jeśli spodobał Wam się ten przepis, koniecznie odwiedźcie Instagrama Doradcy Smaku, by zainspirować się przepisami na wiele innych wyjątkowych potraw. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak