Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy z kością z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką
Klasyczny kotlet schabowy z ziemniaczkami i sałatką to prawdziwy domowy klasyk, który nigdy się nie nudzi! Soczysty, panierowany schabowy, chrupiące ziemniaczki i świeża sałatka to połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Idealny pomysł na rodzinny obiad w tradycyjnym stylu! By schabowy wyszedł idealny, musicie jednak pamiętać o kilku podstawowych kwestiach, jak:
- DOPRAWIENIE! Jeśli dotychczas doprawialiście kotlety schabowe solą i pieprzem - nic w tym złego! Jednak by osiągnąć głęboki i wyjątkowy smak schabowych - koniecznie doprawcie je Przyprawą do kotleta schabowego Prymat.
- DODATKI. Do ulubionych schabowych wybierzcie ulubione dodatki w postaci pieczonych ziemniaczków doprawionych Przyprawą do ziemniaków Prymat, a także sałatki czy mizerii.
- WYBORZE SCHABU Z KOŚCIĄ. Kotlety schabowe z kością mają wyjątkowy smak i aromat. Kość nadaje im głębi.
- DOKŁADNYM "ROZBICIU" MIĘSA. Dzięki dokładnemu rozbiciu struktura mięsa po usmażeniu staje się krucha i delikatna, a panierka z bułki tartej wspaniale podkreśla tę kruchość.
Kroki przygotowania:
Schab kroimy na kotlety z 1 kością - w zależności ile porcji potrzebujcie, tyle kawałków schabu pokrójcie. Często w w dziale mięsnym przy zakupie schabu, możecie poprosić o "utłuczenie" każdego kawałka. Ma to zastosowanie przy kawałku schabu bez kości. Po pokrojeniu schabu rozbijamy tłuczkiem cienko również przy kości. Doprawiamy solą i Przyprawą do kotleta schabowego Prymat.
Ziemniaki myjemy, polewamy oliwą i doprawiamy porządnie solą i przyprawą do ziemniaków. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni do miękkości we frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku
Rozkłócone jajka i bułkę tartą doprawiamy solą i pieprzem (oczywiście w osobnych talerzach).
Doprawiony schab obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym z odrobiną oleju na złoty kolor.
Składniki na sałatkę kroimy wkładamy do miski i polewamy sosem.