Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet schabowy a'la Sapieha

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczek wędzony 2 plaster
czosnek 2 ząbki
sól,pieprz,maka
schab bez kości 18 (środkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy a'la Sapieha

Filet ze schabu rozklepać, naciąć w 4 miejscach, przeciągnąć bekon. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć solą , pieprzem i obtoczyć w mące. Nadmiar mąki delikatnie strzepać. Smażyć na oleju z dodatkiem masła. Uważać żeby nie przypalić, ponieważ przypalony kotlet będzie gorzki ze względu na dodany czosnek.

Wracając do kotleta a’la Sapieha, trochę dziwna nazwa . Oryginalnie kotlet z czosnkiem przygotowany był na dworze księcia Sapiehy w Dereczynie z młodych sztuk dzika. Ogólnie na stołach królowała dziczyzna i dzikie ptactwo. Domowe zwierzęta były uzupełnieniem książęcego stołu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

juuusta 21.10.2013 15:46
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak