kotlet schabowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt
  • mąki miałkiej

    200 g
  • bułki drobno startej

    250 g
  • olej do smażenia

    0,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

. Mięso umyjemy, osuszymy, posolimy i delikatnie zbijemy na cienkie plastry. Obtoczymy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i warstwy słabo przyciśniemy palcami do mięsa. Na patelni podgrzejemy olej i wyłożymy kotlety tak, aby całe zanurzyły się w oleju. Krótko z obu stron obsmażymy. Mięso wtedy nie puści soku i pozostanie kruche. Zmniejszymy delikatnie temperaturę oleju i dosmażymy kotlety na złoty kolor.

2. Po wyłożeniu kotletów pozostawimy je na serwetce, aby tłuszcz ociekł lub je (nadziane na widelec) na 2 sekundy zanurzymy we wrzącej wodzie i szybko wyjmiemy. Kotlet pozbędzie się nadmiaru oleju i pozostanie kruchy. Aby smak był delikatniejszy możemy do oleju przed dosmażeniem kotletów dodać łyżkę masła.

3. Jako dodatek radzimy podać tradycyjną sałatkę ziemniaczaną, ziemniaki przygotowane na różne sposoby lub kaszę ziemniaczaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 24.02.2012 08:21
fajne
Karolina69 28.07.2011 09:03
fajne
Zoso 26.04.2011 19:47
klasyk :)
szajba2 08.04.2011 15:41
kotlet schabowy - lubię to!
Barbara55 09.02.2011 16:37
rzeczywiście intrygujące
Babciagramolka 23.01.2011 16:19
Nigdy nie słyszałam żeby wsadzać panierowany kotlet po usmazeniu do wody 0 nie bardzo mogę sobie to wyobrazić
Jolanta40 20.11.2010 22:13
polski obiadek
pauluna 13.06.2010 10:24
takie jak ja robie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat