Kotlet devolay z żółtym serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 kg
  • ser żółty

    10 dag
  • jajka

    1 szt
  • masło

    40 g
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • bułka tarta

    1/2 szkl
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś oczyść z chrząstki, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie każdą połówkę przekrój wzdłuż tak, by uzyskać 4 kotlety.
Mięso włóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, po czym rozbij tłuczkiem.
Natrzyj solą, słodką papryką oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Natkę pietruszki posiekaj na drobno. Ser żółty pokrój na 4 paski. Mięso wyjmij z lodówki. Na środek każdego kotleta nałóż kawałek sera, 2 łyżeczki masła oraz 1 pełną łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Zawijaj tworząc rulonik, po czym zepnij w dwóch miejscach wykałaczką.
Na patelni rozgrzej średnią warstwę oleju. Kotlety obtocz w mące, w jajku a następnie w bułce tartej, po czym smaż równomiernie z każdej strony przez kilka minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 05.01.2017 17:44
uwielbiam takie kotleciki
Wacław 05.01.2017 13:33
pyszny obiad na talerzu :-)
Aleksandra/Olcia 05.01.2017 13:30
pycha mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat