Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet de volaille z natką pietruszki i masłem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotlet de volaille z masłem i pietruszką to dobry pomysł na obiad na każdą okazję. Mięso z dodatkiem miękkiego środka to soczysta propozycja na drugie danie. Można podawać go z ziemniakami, frytkami, ryżem, surówką lub sałatką - możliwości jest naprawdę wiele. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak zrobić kotler de volaille, to koniecznie sprawdźcie poniższy przepis!

Składniki:

pierś drobiowa 2 sztuki
pietruszka zielona 1 pęczek
masło 1/3 kostki
jajko 2 sztuki
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet de volaille z natką pietruszki i masłem

Kotlet de volaille to idealne danie na obiad na co dzień, święta lub na różne okoliczności lub imprezy. Jest soczysty i miękki, dlatego na pewno polubią go nawet najmłodsi. Jeśli nie wiecie, co przygotować na drugie danie, to ten posiłek jest doskonałym pomysłem!

Z tego przepisu dowiecie się:

  • jak zrobić dewolaje
  • jak zawijać dewolaje

1. Pierś kurczaka umyj, pokrój na części i rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem.

2. Natkę pietruszki posiekaj, posyp nią mięso. Na środek każdego kotleta połóż kosteczkę masła. Kotlety zwiń ciasno. Zwróć uwagę na to, żeby masło nie wystawało na zewnątrz kotleta.

3. Panieruj zawinięte mięso najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku (z dodatkiem przypraw), a na końcu w bułce. Smaż w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu.

Tak przygotowane mięso możesz podawać z dodatkami: ziemniakami, ryżem, surówką lub sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 08.01.2014 13:24
Dobre kotlety.
Janina 08.01.2014 11:31
Moje ulubione mięsko;)
bogusia19 08.01.2014 11:09
bardzo apetyczne
Megg 08.01.2014 11:00
uwielbiam takie kotlety
Monia 08.01.2014 10:46
Jedno z moich ulubionych mięs :)
V_kuchareczka 08.01.2014 10:16
wygląda apetycznie
dodi 08.01.2014 09:59
apetyczny kotlecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak