Kotleciki ziemniaczano-jajeczne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Propozycja na delikatne i pożywne kotleciki z gotowanych ziemniaków i jajek z dodatkiem świeżego koperku. Danie można serwować w rozmaitymi dodatkami - sosami, świeżymi surówkami lub też warzywami na ciepło. 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety:

  • ziemniaki ugotowane

    700 gramów
  • jajko ugotowane na twardo

    6 sztuk
  • jajko

    2 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • koperek świeży

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    (do panierki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotleciki ziemniaczano-jajeczne foto

Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i również studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym.

Krok 2 - Kotleciki ziemniaczano-jajeczne foto

Ostudzone ziemniaki, jajka i cebulę mielimy w maszynce do mięsa, a następnie dodajemy do nich posiekany koperek, 2 surowe jajka i 3 łyżki bułki tartej. Całość doprawiamy solą, przyprawą do ziemniaków, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

** Masy nie wyrabiajmy zbyt długo, aby nie zrobiła się rzadka.

Krok 3 - Kotleciki ziemniaczano-jajeczne foto
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
Krok 4 - Kotleciki ziemniaczano-jajeczne foto

Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 29.10.2015 17:57
super kotleciki
norweska20 29.10.2015 10:44
apetyczne i warte zrobienia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat