Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,25 kg
jaja 3 sztuki
cebula 1 sztuka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
pietruszka zielona 1 pęczek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej do smażenia 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 200 g
jaja 2 do panierki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę bądź dokładnie tłuczemy. Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju i studzimy. Do zmielonych lub potłuczonych ziemniaków dodajemy ugotowane i pokrojone jaja, podsmażoną cebulkę, a także mąkę ziemniaczaną, masło, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Formujemy niewielkie kotleciki, które panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Podajemy z dowolną surówką. Na zdjęciu z surówką:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/57036/surowka-z-selera-na-slodko.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konrad1 28.10.2012 17:54
proste i swojskie
Justyna28 28.10.2012 17:44
pycha
parysek10 28.10.2012 17:34
ładnie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak