Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z tuńczyka
Kotleciki z tuńczyka są proste w przygotowaniu i stanowią świetną propozycję obiadową lub przekąskową. Spokojnie możecie przygotować je z jednodniowym wyprzedzeniem i zabrać do pracy. Kotlety z tuńczyka możecie podać z puree ziemniaczanym lub zaserwować z dipem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół. Dodatek liści kaffiru w kotlecikach sprawi, że będą miały one niepowtarzalny aromat i przyjemnie zaskakujący smak.
1. Na początek tuńczyka przekładamy na sitko i dobrze odsączamy z wody.
2. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
3. Oliwki odsączamy z wody, kroimy w pół plasterki.
4. Koperek i szczypiorek siekamy.
5. Liście limonki kroimy najdrobniej jak się da.
6. Jajko wbijamy do miseczki i mieszamy.
7. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, liście kaffir, przyprawy i dokładnie mieszamy.
8. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie kotleciki z dwóch stron na złoto brązowy koloru. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, by wsiąkną on nadmiar tłuszczu.
9. Podajemy z ulubionymi dodatkami (grzanki z chleba żytniego, serek wiejski z ogórkiem).
Smacznego .