Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z łososia z kremem z avocado

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z łososia 500 g
avocado 1 duże
twarożek 100 g
jogurt naturalny 150-200 g
limonka 1
jajko 1
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat
chili płatki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z łososia z kremem z avocado

Mięso z łososia zmielić na dużych oczkach lub zmiksować malakserem.
Dodać jajko, sól, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i wyrobić na jednolitą masę.
Włożyć do lodówki na godzinę, aby masa nieco stężała.
Następnie rozwałkować na grubość 1cm, między warstwami folii spożywczej posmarowanej olejem lub oliwą - pokroić w kwadraty lub wyciąć koła.
Za pomocą łopatki przenieść ostrożnie na mocno rozgrzaną suchą patelnię (teflonową lub ceramiczną) i usmażyć na rumiano.
W trakcie smażenia skropić sokiem z limonki i posypać solą ziołową.

W międzyczasie wydrążyć miąższ avocado wprost do blendera, dodać sporo soku z limonki, nieco soli oraz twarożek i jogurt naturalny.
Zmiksować na gładką masę i wstawić na chwilę do lodówki.

Gotowe kotleciki podawać z przygotowanym i schłodzonym kremem z avocado.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lukrecja29 02.01.2013 07:34
o taaaak! To jest to!
Habibi 27.11.2012 09:19
Ja uwielbiam łososia w każdej postaci :)
babajaga1969 26.11.2012 15:11
brzmi smacznie i orginalnie - dobre :))
IwonaKa 26.11.2012 14:21
ale wykwintne danie,na pewno bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak