Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z łopatki wieprzowej zapiekane z warzywami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 1 kg
czosnek 2 ząbki
cebula 2 sztuki
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
sól i pieprz

Sos

woda zimna 1 i 1/3 szklanki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
wino czerwone 0,5 lampki (szklanki)
miód 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka pszenna 2-3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Dodatkowo

kalafior 1 sztuka (mały)
papryka żółta 1 sztuka
pomidorki koktajlowe kilka sztuk
ziele angielskie
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
koper świeży
ryż 1 saszetka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z łopatki wieprzowej zapiekane z warzywami

Kroki postępowania

1
W miseczce mieszam ze sobą posiekany czosnek, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę majeranku, ziół prowansalskich, słodkiej papryki oraz sól i pieprz. Łopatkę wieprzową kroję na plastry, nacieram marynatą i wstawiam na noc do lodówki.
Krok 1 - Kotleciki z łopatki wieprzowej zapiekane z warzywami foto
2
Następnego dnia rozbijam mięso tłuczkiem (smaki pięknie połączyły się przez noc).
Krok 2 - Kotleciki z łopatki wieprzowej zapiekane z warzywami foto
3
Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam mięso z dwóch stron, kiedy się lekko zrumieni, dodaję pokrojone cebule i czekam, aż się zeszklą.
Krok 3 - Kotleciki z łopatki wieprzowej zapiekane z warzywami foto
4
Przekładam podsmażone mięso do naczynia żaroodpornego z zawartością patelni, dodaję po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe - nakrywam pokrywą i wstawiam do piekarnika.
Krok 4 - Kotleciki z łopatki wieprzowej zapiekane z warzywami foto
5
Sos: do rondelka wlewam zimną wodę, dodaję koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, słodką paprykę oraz miód - mieszam do połączenia składników i dolewam wino.
Krok 5 - Kotleciki z łopatki wieprzowej zapiekane z warzywami foto
6
Gotuję wszystko na małym ogniu, w małej miseczce rozrabiam mąkę z ok. 1/3 szklanki zimnej wody i zagęszczam sos. Doprawiam teraz wszystko solą i pieprzem, dodaję 1 łyżeczkę soku z cytryny, ewentualnie jeszcze odrobinę miodu.
Krok 6 - Kotleciki z łopatki wieprzowej zapiekane z warzywami foto
7
Kiedy mięsko zmięknie dokładam do naczynia żaroodpornego rozdrobniony kalafior, ponownie przykrywam pokrywą i piekę dalej. Pod koniec, gdy kalafior będzie prawie gotowy dodaję pokrojoną w paski żółtą paprykę oraz pomidorki koktajlowe - jeszcze chwileczkę zapiekam.
Krok 7 - Kotleciki z łopatki wieprzowej zapiekane z warzywami foto
8
Gotuję ryż, rozsypuję go na półmisku, wykładam mięsne kąski z kalafiorem i warzywami, polewam sosem i dekoruję posiekanym koperkiem.
Krok 8 - Kotleciki z łopatki wieprzowej zapiekane z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 27.05.2015 22:07
Super danie
IlonaAlbertos 27.05.2015 21:36
Bardzo lubię takie dania.
halina17 27.05.2015 21:33
Dobre danie.
Grazyna0211 27.05.2015 21:33
smaczne danie
gosia561 27.05.2015 21:30
fajny kompletny obiad
2milutka 27.05.2015 20:33
fajna propozycja
Aannkaa82 27.05.2015 19:44
Pyszne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak