Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z kaszy jaglanej, dyni i szpinaku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1/3 szklanki
dynia 300 g (ze skórką)
cebula 1 szt
szpinak świeży 100 gram
imbir 2 cm
czosnek 1 ząbek
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
kurkuma 0,5 łyżeczki
curry 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z kaszy jaglanej, dyni i szpinaku

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną zalać 1 szklanką wody, odrobinę posolić, gotować na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, aż kasz wchłonie całą wodę.
Przełożyć do większej miski- ostudzić.
Krok 1 - Kotleciki z kaszy jaglanej, dyni i  szpinaku foto
2
Cebulę i czosnek drobno posiekać- zeszklić na oliwie. Dodać startą na dużych oczkach dynię- dodać do cebuli- dusić przez 2- 3 min.
Nastepnie dodać imbir, curry i kurkumę jeszcze chwilę razem dusić.
Zdjąć z ognia i dodać posiekany szpinak. Wymieszać. wystudzić.
Krok 2 - Kotleciki z kaszy jaglanej, dyni i  szpinaku foto
3
Kaszę z dynią wymieszać, dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Kotleciki z kaszy jaglanej, dyni i  szpinaku foto
4
Z masy formować małe kotleciki- lekko spłaszczać. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzany oleju do zezłocenia z obu stron.
Smacznego!
Krok 4 - Kotleciki z kaszy jaglanej, dyni i  szpinaku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 03.10.2016 21:28
pyszne kotlety lubie taki dodatek do obiadu:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak