Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z kaszy gryczanej

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 200 gramów
por (biała część) 100 gramów
cebula biała 1 sztuka
ser żółty 100 gramów
sos sojowy 3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia do smażenia
masło do smażenia do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z kaszy gryczanej

Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu, w lekko tylko osolonej wodzie. Ostudź i zmiksuj blenderem (ja nie rozdrabniałam jej na zupełnie drobną masę, bo bardzo lubię konsystencję kaszy).

Pora pokrój drobno i duś na maśle do miękkości.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Połącz kaszę z cebulą, porem, serem, natką, przyprawami i jajkami. Zagęść bułką tartą do uzyskania masy przypominającej kotlety mielone - musi się dobrze sklejać.

Formuj kotlety lub płaskie placuszki i smaż na rozgrzanym oleju.

Podawaj z ulubionymi surówkami, chłodnikiem lub sosami. Świetnie nadaje się sos tzatiki, czosnkowym lub paprykowy.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 01.06.2017 07:11
smaczny obiad
artur7 16.10.2013 13:39
zdrowe placuszki z kaszy
goofy9 09.10.2013 22:44
samo zdrowie
mufinka79 18.04.2013 18:44
Bardzo lubię takie wegetariańskie kotleciki. Pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak