Kotleciki z kaszy burgul w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotleciki

  • Kasza burgul

    1/2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • pestki dyni

    2 łyżki
  • pestki słonecznika

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • otręby pszenne

  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej kokosowy

    1 łyżka + do smażenia

Sos pomidorowy

  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • makaron spaghetti

    1/2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy w 1 szklance wody z odrobiną soli.Gotujemy aż cały płyn się wchłonie.Należy uważać żeby się nie przypaliła. Odstawiamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko szklimy na łyżce oleju kokosowego. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach,czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy.Łączymy ze sobą składniki na kotlety i doprawiamy,dodajemy otręby pszenne żeby masa była gęsta.Formujemy niewielkie kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym.
Przygotowujemy sos pomidorowy.Odparowujemy pomidory na patelni,doprawiamy solą,pieprzem i ziołami. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy i zabielamy jogurtem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Kotlety podajemy z makaronem polane sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 06.07.2016 22:44
pyszne kotleciki
Wiktoria29 01.07.2016 22:09
ciekawe kotlety
cukiereczek 01.07.2016 17:31
rewelacyjne i tak apetyczne
Maridka19 01.07.2016 11:36
Pyszna propozycja :)
pestka 01.07.2016 10:50
wyglądają na bardzo smaczne
ben-ka 01.07.2016 10:49
Nie jadłam takich, ale chętnie bym spróbowała.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat