Kotleciki z kalafiora z sosem koperkowym

Kotleciki z kalafiora z sosem koperkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotleciki

  • kalafior

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • bułka tarta

    do panierowania
  • olej do smażenia

  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • papryka słodka mielona

  • przyprawa curry

SOS

  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • tymianek

  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    szczypta
  • koperek

    pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie, uważać żeby nie rozgotować, kalafior musi być w kotlecikach wyczuwalny. Odcedzić i wystudzić.

Gotowy lekko rozdrobnić widelcem, dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy, wymieszać.

Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.

Sos: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę chwilkę podsmażyć, zalać ciepłym bulionem, dodać przyprawy, mieszać od czasu aż nie będzie grudek, na koniec dodać koperek i śmietankę.

Kotleciki polać sosem, podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Izabela28

10.04.2015 18:40
pyszna propozycja na obiad:)

Klausia

12.09.2014 19:21
dobre kotleciki :)

Mati13

01.08.2014 20:48
pysznie to wygląda

dodi

01.08.2014 12:03
ślicznie wygladają

Amellia

01.08.2014 11:30
takich kotlecików jeszcze nie robiłam, muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat