50 dag mielonego mięsa, bułka, 1 jajko, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka suszonej natki pietruszki Prymat, 1 łyżka wódki, 2 łyżki oleju, sól i pieprz czamy mielony Prymat do smaku; duszone pomidory: 1 kg pomidorów, 2 zielone papryki (40 dag), 2 cebule (16 dag), 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki oleju i ketchupu, 1 łyżeczka tymianku Prymat, sól i pieprz czamy mielony Prymat do smaku. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić i udusić na oleju. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, tymianek oraz ketchup i dusić 15 min. Doprawić pieprzem i solą. Z mięsa, namoczonej i odciśniętej bułki, jajka, musztardy, natki pietruszki, soli i pieprzu przygotować jednolitą masę. Formować małe, okrągłe kotleciki i smażyć je na oleju. Na talerz nakładać porcję duszonych pomidorów, a na nią po 2 kotleciki. Podawać z ziemniakami z wody