Kotleciki z czerwonej soczewicy

Kotleciki z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    2 szklanki
  • bułka tarta

    0,5 szklanki
  • jaja

    3
  • czosnek

    4 ząbki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • panierka do kurczaka prymat

  • woda

    2 szklanki
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotleciki z czerwonej soczewicy
Soczewicę przepłukujemy i zalewamy wodą tak, aby zakrywała soczewicę na wysokość ok. 1 centymetra. Zostawiamy na godzinę, żeby namokła. Następnie dodajemy łyżkę kucharka i gotujemy pod przykryciem, aż zmięknie. Soczewica wciągnie wodę. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy soczewica nie przywiera. Należy dolać wtedy odrobinę wody. Czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko, więc należy uważać, żeby nie zrobiła się z niej papka.
Krok 2 - Kotleciki z czerwonej soczewicy
Po wystudzeniu soczewicy dodajemy do niej rozmoczoną w letniej wodzie bułkę tartą (jakaś 1/3 szklanki wody na pół szklanki bułki), przeciśnięte przez wyciskacz ząbki czosnku i 3 całe jajka. Solimy i pieprzymy do smaku. Masę ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Nie trzeba tego robić długo, bo czerwona soczewica jest dosyć drobna i dobrze łączy się z innymi składnikami.
Krok 3 - Kotleciki z czerwonej soczewicy
Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w panierce.
Krok 4 - Kotleciki z czerwonej soczewicy
Kotlety smażymy na złoty kolor. Należy uważać przy przewracaniu, kotlety mogą się rozpadać, ale gdy zrobi się na nich rumiana skórka, trzymają się ładnie.
Krok 5 - Kotleciki z czerwonej soczewicy
Kotleciki podajemy z ziemniakami i surówkami. Jest to świetna alternatywa dla jaroszy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna40

19.03.2013 19:12
świetne :)

Laila2786

05.03.2013 11:40
rewelacja

Monika58

18.02.2013 18:08
fajne

Krzysztof15

18.02.2013 15:50
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat