Kotleciki z białej kiełbasy

Kotleciki z białej kiełbasy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kiełbasa biała

    1 kg (surowa)
  • jajko

    1
  • czosnek

    3 ząbki
  • majeranek

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Sos chrzanowy

  • bulion warzywny

    200 ml
  • mleko

    150 ml
  • chrzan

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1,5 łyżki
  • pieprz biały Prymat

  • sól

Kasza kuskus

  • kasza kus-kus

    200 g
  • bulion warzywny

    200 ml
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Kotleciki

Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.

Sos chrzanowy

W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Kasza kuskus

Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.

Notes

- zadbajcie o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania
- chrzanu można dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki
- mlekiem można regulować gęstość sosu
- kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

20.03.2018 08:35
O takich kotletach jeszcze nie słyszałam. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat