Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z białej kapusty po borkowsku
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostek bulionowych.
2. Studzimy, mocno odciskamy i zostawiamy na durszlaku na godzinę, aby odsączyć je z wody.
3. Kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
4. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na smalcu. Odstawiamy, by ostygła.
5. Do cebuli dodajemy groszek, żurawinę i kukurydzę. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem, dokładnie mieszamy.
6. Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
7. Podajemy z gulaszem lub jako samodzielne danie np. z pozostałym groszkiem, kukurydzą i zielona sałatą.