Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z białej kapusty po borkowsku

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotlety mielone z białej kapusty to pyszne danie dla całej Rodziny. Mimo panierki to lekka, delikatna propozycja na obiad lub jako dodatek do drugiego dania.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
bulion warzywny Kucharek 3 kostki
smalec 2 łyżki
cebula 1 sztuka
mąka 3 łyżki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
olej do smażenia
kukurydza konserwowa 1/2 szklanki
żurawina suszona 3 łyżki
sól do smaku
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z białej kapusty po borkowsku

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostek bulionowych.

2. Studzimy, mocno odciskamy i zostawiamy na durszlaku na godzinę, aby odsączyć je z wody.

3. Kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

4. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na smalcu. Odstawiamy, by ostygła.

5. Do cebuli dodajemy groszek, żurawinę i kukurydzę. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem, dokładnie mieszamy.

6. Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

7. Podajemy z gulaszem lub jako samodzielne danie  np. z pozostałym groszkiem, kukurydzą i zielona sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak