Kotleciki wołowe zapiekane z serem w chrupiącej bułce z pieczonymi ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina mielona

    600 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • musztarda

    1 łyżka
  • pomidory bez skóry

    1 szt
  • żółty ser

    100 g
  • bułka

    4 szt
  • śmietana 12%

    4 łyżki
  • natka pietruszki suszona

    1 łyżka
  • ziemniaki ugotowane

    w łupinach szt
  • ogórki

    200 kaszubskie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać suszoną pietruszkę i wystudzić. Zmielone mięso dokładnie wymieszać z musztardą, przyprawą do mięsa mielonego i przygotowaną wcześniej cebulą.
Wołowinę podzielić na 4 części i przygotować kotleciki o grubości 1,5 cm. Gotowe smażyć na patelni lub zgrillować z obu stron. Następnie na każdym ułożyć kilka plastrów ogórka kaszubskiego, 2 plastry pomidora i starty ser. Wszystkie ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika z funkcją grill na około 5 minut (temp. 180 °C).
Ziemniaki pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika wraz z kotlecikami.
Tak przygotowaną wołowinę podawać z przekrojoną na pół chrupiącą bułką, pieczonymi ziemniakami, kwaśną śmietaną i kolorowymi sałatami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia56 15.06.2012 18:00
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat