Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki wieprzowe w sosie cytrynowo-porowym.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kotleciki

mielonego mięsa wieprzowego 400 g
ryżu długoziarnistego 100 g
cebula 1 szt
zarodków pszennych 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
jajka (białka do mięsa, żółtka do sosu ) 4 szt
posiekanej natki pietruszki 3 łyżka
olej

Sos cytrynowo-porowy

por 1 szt
śmietanki kremówki 200 ml
soku z cytryny 4 łyżki
mleko 4 łyżki
żółtko jajek 2 szt
masła 2 łyżki
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
duża szczypta cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki wieprzowe w sosie cytrynowo-porowym.


Kotleciki:Ryż wsypać do wrzącej wody,gotować 15 minut i odcedzić.
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbić oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić ,dodać cebulę,pietruszkę,mielone
mięso,zarodki pszenne. Wyrobić jednolitą masę. Dodać
ryż,wymieszać,doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kotleciki. Na
rozgrzanym oleju usmażyć kotleciki.

Sos cytrynowo-porowy: Por pokroić w plasterki i poddusić na maśle.
Żółtka,sok z cytryny,śmietankę,mleko,wymieszać dokładnie z
solą,pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu(cały czas
mieszając) do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodać
por,wymieszać.

Sosem polać kotleciki.Podawać np. z sałatką warzywną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak