Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki schabowe w sosie kurkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości gram
sól i pieprz
cebule 2
czosnek 2 ząbki
kurki 1 duża garść
mąka pszenna 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
olej kokosowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki schabowe w sosie kurkowym

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry i plastry na pół aby uzyskać małe kotleciki. Rozbijamy z obu stron, oprószamy solą i pieprzem i zostawiamy na godzinę.
Cebulę kroimy w piórka a czosnek siekamy, podsmażamy je w garnku na oleju. Gdy się podsmażą dosypujemy mąkę i mieszamy z tłuszczem, cebulą i czosnkiem, następnie dolewamy szklankę wody i mieszamy aż uzyskamy gęstawy sos. Schab podsmażamy na patelni z obu tron po kilka sekund i przekładamy do garnka z sosem. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy.
Kurki myjemy jeśli to konieczne, większe kawałki kroimy na mniejsze i dodajemy do sosu. Dusimy 30 minut, minutę przed końcem duszenia dodajemy majeranek, możemy doprawić solą i pieprzem do smaku jeśli uznamy że jest to konieczne. Podajemy z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 30.01.2017 17:29
smaczne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak