Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ryżowo-warzywne

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 woreczek
cukinia 1/2 sztuki
dynia 20 dekagram
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ser mozarella 10 dekagram
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
natka pietruszki 1 garść
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ryżowo-warzywne

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek rozdrobniony i smażymy na małym ogniu. Cukinię, marchew, dynię ścieramy na grubych tarkach i dodajemy do cebuli i czosnku – dusimy na patelni około 5 minut.
Krok 1 - Kotleciki ryżowo-warzywne foto
2
Tak przygotowany farsz warzywny przekładamy do miski z ugotowanym ryżem i mieszamy. Ser ścieramy na grubych tarkach, natkę pietruszki kroimy na drobne kawałki i dokładamy do farszu warzywno-ryżowego, mieszamy i dodajemy jeszcze jajko, bułkę tarta, sól, pieprz i znowu wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy okrągłe kotlety ryżowo-warzywne, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej stron po 2 minuty.
Krok 2 - Kotleciki ryżowo-warzywne foto
3
Usmażone kotlety przekładamy na talerz i podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej , papryki marynowanej i papryki świeżej z sosem winegret.
Krok 3 - Kotleciki ryżowo-warzywne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 06.12.2012 20:47
pyszne
mysza75 02.12.2012 22:12
Uwielbiam wegetariańskie kotleciki i te mi się bardzo podobają musze je zrobić
medi 02.12.2012 21:06
Już mi smakują:)
kasienka23 02.12.2012 18:48
wyglądają smakowicie :)
babajaga1969 02.12.2012 18:28
pięknie kolorowe, moje ulubione - pyszne :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak