Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki rybne z chipsami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kotleciki

polędwica z dorsza 500 g
jajko 2 szt
koper świeży 2 pęczki
mąka pszenna 1 szklanka
płatki kukurydziane 2 szklanki
otręby żytnie 4 łyżki
siemię lniane 1 łyżka
sól i pieprz
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
olej do smażenia

Chipsy

ziemniaki 2-3 szt
oliwa 2-3 łyzki
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Sos

koper świeży 1 pęczek
jogurt grecki 3-4 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki rybne z chipsami

Kroki postępowania

1
Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski.
Krok 1 - Kotleciki rybne z chipsami foto
2
Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką (jak kotlety mielone). Pozostałą mąkę wysypujemy na talerz. Na drugim talerzu roztrzepujemy jako. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na trzeci talerz. Z masy rybnej formujemy kotleciki, obtaczamy w mące, następnie w jajku.
Krok 2 - Kotleciki rybne z chipsami foto
3
Na końcu obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Gotowe kotleciki odkładamy na talerz i przystępujemy do robienia chipsów.
Krok 3 - Kotleciki rybne z chipsami foto
4
Chipsy: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy je na szatkownicy (do kapusty). W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Do miski wrzucamy poszatkowane ziemniaki i obtaczamy je w oliwie z przyprawami.
Krok 4 - Kotleciki rybne z chipsami foto
5
Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 z teroobiegiem na 20 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki rybne z obu stron na złocisty kolor.
Krok 5 - Kotleciki rybne z chipsami foto
6
Sos: Pęczek koperku myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek i jogurt grecki. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min. Sos przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Gotowe chipsy wykładamy na talerz, do tego usmażone kotleciki rybne i sos koperkowy.
Krok 6 - Kotleciki rybne z chipsami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 28.12.2016 23:08
Dziękuję ;)
Diana Rusiłowicz 18.12.2016 02:03
Smacznie :)
Edith85 16.12.2016 08:51
dobre kotleciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak