Kotleciki mielone z warzywami

Kotleciki mielone z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kotlety z mięsa i warzyw pieczone w piekarniku są bardziej lekkie, ponieważ nie są nasączone tłuszczem. Smakują rewelacyjnie.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mięso z łopatki wieprzowej mielone

    40 dag
  • cukinie małe

    15 dag
  • dynia

    15 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    1 sztuk
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Kotleciki mielone z warzywami foto
Dynię i cukinię umyć, usunąć miąższ z nasionami i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Przygotowane warzywa dodać do miski z mielonym mięsem.
Krok 2 - Kotleciki mielone z warzywami foto
Następnie wsypać posiekaną natkę pietruszki i bułkę tarą, wbić jajko, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Kotleciki mielone z warzywami foto
Wszystko razem dokładnie wymieszać, uformować kotleciki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po kwadransie usunąć folię, kotleciki przewrócić na drugą stronę i piec bez przykrycia następne 15 minut.
IKrakowianka
Dynię Hokkaido nie musimy obierać ze skórki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

29.01.2019 19:06
Takie kotleciki są pyszne.

ben-ka

10.01.2019 21:16
Lubię mielone z dodatkami, są bardzo smaczne.

Bożena Matuszczyk

27.12.2018 22:27
Pomysłowe i za pewne bardziej zdrowe kotleciki;)

bietka

27.12.2018 13:49
Pyszne kotleciki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat