Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone z białej kiełbasy:

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
bułka 1/3 sztuki
majeranek do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/3 szklanki
przyprawa do zup 1/3 łyżeczki
biała kiełbasa 2 surowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone z białej kiełbasy:

Kroki postępowania

1
Namoczyć bułkę w 1/2 szklanki ciepłej wody , a potem bardzo mocno odcisnąć .
Krok 1 - Kotleciki mielone z białej kiełbasy: foto
2
Wycisnąć farsz z białych kiełbasek.
Krok 2 - Kotleciki mielone z białej kiełbasy: foto
3
Wymieszać mięso , odciśniętą bułkę , jajko , 2 łyżki majeranku . Wyrobić bardzo dokładnie dosypując po odrobinie tartą bułkę tak by masa dała sie formować a nie była za twarda ( nie sposób określić ile trzeba dosypać bo to zależy od wielkości jajka , kiełbasek - ma być konsystencja taka jak mięsa na mielone po wyrobieniu ) .Doprawić do smaku majerankiem i pieprzem ( ilość zależy jak doprawiona była biała kiełbasa ) + maggi .
Krok 3 - Kotleciki mielone z białej kiełbasy: foto
4
Podzielić na 3 porcje
Krok 4 - Kotleciki mielone z białej kiełbasy: foto
5
i uformować kotlety.
Krok 5 - Kotleciki mielone z białej kiełbasy: foto
6
Obtoczyć w bułce tartej .
Krok 6 - Kotleciki mielone z białej kiełbasy: foto
7
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron .
Krok 7 - Kotleciki mielone z białej kiełbasy: foto
8
Pod koniec smażenia dodać masło .
Krok 8 - Kotleciki mielone z białej kiełbasy: foto
9
Podlać kilkoma łyżkami wody , skropić odrobiną maggi i dusić aż płyn odparuje ( w trakcie duszenia obrócić kotlety ).
Krok 9 - Kotleciki mielone z białej kiełbasy: foto
10
Kiełbasę białą kupuję zawsze w nadmiarze - tzn. jak trafię na smaczną to kupuję 2 kg ( co jak dla nas jest olbrzymią ilością ) - dzielę na porcje i zamrażam . Mogę w każdym momencie zrobić żurek lub barszcz , odgrzać do zjedzenia na zimno , upiec na II danie .Często zdarza mi się , że w trakcie wiązania przed zamrożeniem część farszu mi ,,ucieka " lub któraś kiełbaska pęka . Smażę wtedy takie niby burgery na patelni grillowej , duszę kotleciki z cebuli , robie farsz do gołąbków , pulpety lub takie kotlety mielone .

Ja podaję z ziemniakami puree ( takimi ze śmietaną kwaśną i koprem ) i surówką z buraczków ( albo proste z olejem albo lekko zasmażane )
Krok 10 - Kotleciki mielone z białej kiełbasy: foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 23.05.2013 14:30
wspaniałe danie :)
Piotr-21 23.05.2013 14:18
palce lizać
Barbara/zuza22_85 23.05.2013 14:10
bardzo dobre
Kekerboom 23.05.2013 13:38
takich jeszcze nie jadłam ;) super
Pyszota 23.05.2013 13:21
fajny przepis
EWI 23.05.2013 12:37
mniam mniam
Kulinarna Ja 23.05.2013 12:32
uwielbiam je!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak