Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone w zalewie octowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
jajko 1 szt.
przyprawa do kotletów
pieprz
czosnek
majeranek
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
Zalewa:
ocet 1 szklanka
woda 4 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 4 sztuka
sól 1 łyżka
cukier 6 łyżek
marchew 1 szt.
cebula 2 szt.
bułka czerstwa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone w zalewie octowej

Mięso doprawić przyprawą do kotletów,pieprzem,czosnkiem i majerankiem.Dodać jajko i wcześniej namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę.Dokładnie wymieszać.Uformować małe,okrągłe kotleciki,obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na oleju.Przygotować zalewę:marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach,a cebulę pokroić w półplasterki.Do garnka wlać dwie łyżki oleju,wrzucić marchew z cebulą i chwilę podsmażyć.Wlać ocet z wodą,dodać liść laurowy i ziele angielskie.Doprawić solą i cukrem.Zagotować.Zestawić z ognia,włożyć do zalewy kotlety i przykryć garnek.Podawać następnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 16.03.2011 11:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak