Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kotleciki

jajko 6 sztuk
marchewka 1 średnia sztuka
kukurydza w puszce 5 łyżek
bułka pszenna 1 sztuka
koper świeży według uznania
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Sos

majonez 6 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
koper świeży według uznania

Dodatkowo

olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą.

Zwykłe kotleciki jajeczne można pysznie urozmaicić, wystarczy dodać do nich kukurydzę i marchewkę. Spróbujcie, a zobaczycie jak są pyszne. Polecam również przygotować sos i podać z ulubionym dodatkiem, może to być ryż, makaron czy ziemniaki, co kto lubi. Takie kotleciki polecam Wam na bezmięsny obiad, a do tego są tanie i łatwe w wykonaniu. W zależności jak duże zrobimy wyjdzie ich około 10 sztuk. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy z zalewy.

2. Przygotowane składniki przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Można je włożyć na kilka minut, żeby stężały przed smażeniem.

3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. W tym czasie gdy kotleciki się smażą przygotowujemy sos. Koperek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy, następnie mieszamy go z majonezem i pieprzem do smaku.

5. Kotleciki podajemy z sosem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 13.10.2017 06:22
Dziękuję :)
gusia1000 13.10.2017 03:04
Dobre kotlety.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak