Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki jajeczne podane z sosem pieczarkowo-koperkowym oraz ryżem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
pieczarki 300 gram
śmietana 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna 0.5 łyżki
pieprz 1 szczypta
koperek 2 łyżeczki
papryka czerwona 0,5 sztuki
olej do smażenia 5 łyzek
ser żółty 5 łyżek
bulion 1 kostka
Bułka tarta klasyczna Prymat 14 opakowani
jajko ugotowane na twardo 6 sztuk
ryż 2 (w torebkach)

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki jajeczne podane z sosem pieczarkowo-koperkowym oraz ryżem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy sos pieczarkowy. Kostkę rosołową wrzucamy do gotującej się wody. Pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Gotujemy około 20 minut.
Krok 1 - Kotleciki jajeczne podane z sosem pieczarkowo-koperkowym oraz ryżem foto
2
W szklance mieszamy make z odrobiną wody i śmietany. Po rozmieszaniu dodajemy do sosu. Koperek siekamy na drobno i również dodajemy do sosu.
Krok 2 - Kotleciki jajeczne podane z sosem pieczarkowo-koperkowym oraz ryżem foto
3
Mieszamy wszystkie składniki.Doprawiamy do smaku Kucharkiem.
Krok 3 - Kotleciki jajeczne podane z sosem pieczarkowo-koperkowym oraz ryżem foto
4
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach.
Krok 4 - Kotleciki jajeczne podane z sosem pieczarkowo-koperkowym oraz ryżem foto
5
Paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę i dodajemy do jajek.
Krok 5 - Kotleciki jajeczne podane z sosem pieczarkowo-koperkowym oraz ryżem foto
6
Wbijamy również jedno całe jajko. Ser żółty trzemy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do reszty. Mieszamy składniki dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy do smaku Kucharkiem i pieprzem.
Krok 6 - Kotleciki jajeczne podane z sosem pieczarkowo-koperkowym oraz ryżem foto
7
Przystępujemy do formowania kotlecików, w tym celu z wymieszanych składników robimy kuleczki, które podczas panierowania w bułce tartej lekko spłaszczamy. Następnie dajemy je na gorący tłuszcz. Smażymy z 2 stron do zrumienienia.
Krok 7 - Kotleciki jajeczne podane z sosem pieczarkowo-koperkowym oraz ryżem foto
8
Kotleciki podajemy z sosem pieczarkowym i ryżem.
Krok 8 - Kotleciki jajeczne podane z sosem pieczarkowo-koperkowym oraz ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 10.02.2014 15:21
pyszne danie
pestka 04.02.2014 10:24
bardzo smaczne, lubię taki obiad
Bernadeta1 11.12.2013 00:07
często takie robię, smaczne
Malinka 07.12.2013 21:42
Kotlety jajeczne w sosie - rewelacyjne danie!
Milka100 06.12.2013 12:02
pyszotka kotleciki
dodi 06.12.2013 10:36
pyszne kotleciki
w mojej kuchni 06.12.2013 08:28
takie kotleciki to lubię właśnie z sosem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak