Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki jaglane ze szpinakiem, fetą, czosnkiem i świeżą papryczką chilli

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 70 g
woda 1,5 szklanki
świeży szpinak 100 g
masło 1 łyżka
ser feta 80 g
jogurt grecki 1 łyżka
świeża papryczka chilli 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mąka pszenna 6 łyżek
sól
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki jaglane ze szpinakiem, fetą, czosnkiem i świeżą papryczką chilli

Kroki postępowania

1
Umyty i osuszony szpinak siekamy w miarę drobno. Na rozgrzanej patelni, rozpuszczamy masło. Wykładamy na nią pokrojony szpinak.
Krok 1 - Kotleciki jaglane ze szpinakiem, fetą, czosnkiem i świeżą papryczką chilli foto
2
W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Najlepiej żeby kasza wchłonęłam całość wody, jeśli tego nie zrobimy musimy ją przecedzić. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2 - Kotleciki jaglane ze szpinakiem, fetą, czosnkiem i świeżą papryczką chilli foto
3
Podczas podsmażania szpinaku dodajemy do niego drobno posiekany czosnek i świeżą papryczkę chilli. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy do miękkości składników, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Kotleciki jaglane ze szpinakiem, fetą, czosnkiem i świeżą papryczką chilli foto
4
Do kaszy dodajemy szpinak, fetę, śmietanę i mieszamy.
Krok 4 - Kotleciki jaglane ze szpinakiem, fetą, czosnkiem i świeżą papryczką chilli foto
5
Następnie dodajemy bułkę tartą, mąkę, jajko, zioła, pieprz i sól. Dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać więcej mąki i bułki tartej.
Krok 5 - Kotleciki jaglane ze szpinakiem, fetą, czosnkiem i świeżą papryczką chilli foto
6
Całość powinna być w miarę zwarta, tak by dało się z niej formować kotleciki. Każdy uformowany kotlecik obtaczamy w bułce tartej.
Krok 6 - Kotleciki jaglane ze szpinakiem, fetą, czosnkiem i świeżą papryczką chilli foto
7
Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju, aż do zarumienienia. Po usmażeniu, odsączamy kotlety na ręczniku papierowym.

Doskonałe zarówno na gorąco jak i na zimno. Mogą stanowić zarówno bardzo sycące danie główne, jak i dodatek bądź przystawkę.

Gorąco polecam :)
Krok 7 - Kotleciki jaglane ze szpinakiem, fetą, czosnkiem i świeżą papryczką chilli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 23.01.2015 18:50
na pewno pojawią się na moim stole także
MarchiochaKucharzy 16.12.2013 11:56
bardzo fajny przepis
Rysia 11.12.2013 17:20
Z takich składników muszą być smaczne.
Olga_SK 11.12.2013 14:23
Kotleciki z kaszy - wielkie mniam! :)
Anna133 11.12.2013 13:16
uwielbiam takie i często sama robię
paulina2157 11.12.2013 12:57
bardzo fajny przepis na kotleciki
Alex_M 11.12.2013 12:16
to jest coś co lubię :)
Niki22 11.12.2013 12:03
swietne te kotleciki były napewno smaczne ;)
Kolorowa 11.12.2013 11:59
na pewno pyszne
ssylwiaa 11.12.2013 11:39
ooo, mam już pomysł na obiad ;)
2milutka 11.12.2013 11:38
pięknie wyglądają:)
Kuchenka 11.12.2013 11:25
bardzo piękne
lara 11.12.2013 11:19
fajne połączenie
Ania321 11.12.2013 11:12
bardzo apetyczne kotleciki :)
dodi 11.12.2013 11:11
na pewno pyszne
Romanowka 11.12.2013 11:09
Kotleciki wyglądają smacznie, a patrząc na składniki to dla dbających o zdrowie idealne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak