Kotleciki gryczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    200 g
  • ser biały

    300 g
  • jajko

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy do miękkości w 400 ml osolonej wody, odstawiamy aby trochę ostygła. Miksujemy ją z twarogiem na gładką masę. Dodajemy jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, mąkę, paprykę, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok 10 min.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju (ok 3 min z każdej strony).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 12.11.2015 10:32
uwielbiam kotlety gryczane w każdej postaci
Habibi 12.11.2015 07:44
lubię i robié podobne kotleciki, ale kaszę gotuję i studzę, potem mieszam z resztą składników bez rozdrabniania, tylko ser dodaję mielony lub przecisnięty przez praské
mileneczka5 12.11.2015 07:36
smaczna propozycj a kotlecików-zrobie takie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat